Kun hjertet ser rigtigt

Kære alle

I ønskes en Glædelig Jul & et Godt Nytår!

Vi har sendt eleverne hjem, og Gymnastikhøjskolen i Ollerup er nu helt tom. Men inden juleferien startede, sagde vi farvel til efterårsholdet 2014. Jeg havde skrevet en tale…

Kære smukke unge mennesker

I er dejlige, og I ser fantastiske ud. Komplimenter skal I være gode til at tage imod og endnu bedre til at give! Livet er jeres – det ligger foran jer. Jo ældre man bliver, jo bedre forstår man det! Kys det nu – det satans liv… Til tider er det også en smule kompliceret. Det at træffe et valg kan være rigtig svært. I har nok allerede oplevet, hvor indviklet det kan være. Skal jeg vælge rytme eller dans? Hvilken iPhone skal jeg købe? Skal jeg starte på uddannelse, rejse eller forfølge min drøm? Hvad skal jeg næste år?

Hele livet skal I træffe valg. Mange forskellige faktorer vil påvirke jeres valg, men i sidste ende er det jeres beslutning – jeres drømme – jeres mål!

Forestil jer alle jeres drømme sidder som røde saftige æbler på et æbletræ. Du går hen under træet for at beundre dem. Nogle er store, og nogle er små, og nogle er endnu ikke helt modne endnu. Du fornemmer også nogle æbler, som er lidt svære at få øje på, fordi de hænger skjult bag blade og grene, og du kan endnu ikke se størrelsen på dem, men du véd, at de er der. Måske får du lige pludselig øje på et æble, som du ikke havde set, selvom det hang lige foran næsen på dig. 
Alle æblerne er dine drømme. Så snart du vælger at plukke et æble for at spise det, tager du en beslutning, og du har sat et mål. Din drøm er nu forvandlet fra en drøm til et virkeligt mål.
 På vejen til målet dukker der nogle forhindringer op såsom, hvordan kommer jeg op til æblet, hvor finder jeg en stige, stigen er knækket – og hvad gør jeg så? Skal jeg glemme det store saftige æble på træet og bare samle et andet op fra jorden? Der opstår helt naturligt nogle valg, som skal vælges, før du når frem til dit mål. 
Jo mere øvelse og erfaring, du gør dig, jo sikrere bliver du i dine valg, og bivirkningerne er: selvsikkerhed, selvstændighed, én man gerne vil spørge til råds, overskud, styrke m.m. Listen er lang og går langt ind i dig og dit potentiale. Og den kan række langt ud i din fremtid!

Ja Ja…mange fine ord! Men hva’ så hvis man valgte et melet æble? Pisse irriterende! Det sker jo sommetider, og man fortryder. Jeg har altid sagt til mig selv, at valget var det rigtige i den situation, hvor jeg traf valget. Man kan ikke skrue tiden tilbage / man kan kun lære af det / det handler om at se fremad.

Ingen kan fortælle jer, hvad der er det rigtige valg…kun hjertet ser rigtigt! Dette budskab kunne nok være til gavn for mange moderne mennesker, der i den travle hverdags manglende intimitet og i den endnu mere travle ’laden som om’-tilværelse har glemt, at et menneske har brug for ro og refleksion til at udvikle nærheden og kærligheden, ikke til hele verden, men til den og de nærmeste, hvor det giver mening at have et intimt forhold.

Kender I historien om Den lille Prins?

Den lille prins kommer fra en asteroide, B-612, hvor alt er såre småt, »næsten ikke større end et hus«. Den lille prins er draget bort fra sin asteroide, fordi han ikke kunne forstå sin rose, der evig og altid beklagede sig over snart det ene, snart det andet, men udelukkende for at få den lille prins’ opmærksomhed. På sin vej til Jorden opholder den lille prins sig på forskellige småplaneter befolket af skøre mennesker, som kun går op i materielle ting, og den lille prins undrer sig mere og mere over, hvad det er, der tæller for mennesker. I Sahara-ørkenen møder den lille prins en ræv, som han gerne vil lege med, men ræven siger, at det ikke kan lade sig gøre, før den lille prins har tæmmet ham. Desværre forstår den lille prins ikke betydningen af ordet ’tæmme’, hvorfor ræven oversætter det til »skabe bånd«, idet den siger: »Jeg er for dig blot en ræv ligesom 100.000 andre ræve. Men hvis du gør mig tam, vil vi få brug for hinanden. Du vil være noget særligt for mig, og jeg vil være noget særligt for dig.« Dette får den lille prins til at reflektere, idet han godt kan se sammenhængen med dét, han har forladt: »Der er en blomst (…) Jeg tror, at den har tæmmet mig.«

I løbet af sin ’dannelsesrejse’ går det mere og mere op for den lille prins, at han har forladt noget, han aldrig skulle have forladt, men tværtimod have puslet om og forstået signalerne fra den rose, han tilsyneladende aldrig kunne gøre tilpas. Den lille prins forstår, at rosens foranderlige væremåde var et udslag af kærlighed til ham, og derfor beslutter han sig for – koste, hvad det koste vil – at vende tilbage til den og reparere dét, han i sin uvidenhed havde gjort forkert.

Det vigtige i livet er at bevare sin autenticitet og sin integritet samt være i stand til at kunne og turde elske. Det vigtige er altså ikke at gøre karriere eller at være noget eller nogen i materialistiske menneskers øjne.
 Det er følelserne og ikke intellektet, der tæller mest her i tilværelsen! Du bliver for altid ansvarlig for dét, som du har gjort tamt. Du er ansvarlig for din rose.

For nogle af jer er dannelsesrejsen allerede begyndt – for andre starter den nu. Ollerup er jeres udgangspunkt; ”The Jumping off point”. Nogle af jer går måske den lige vej uden at kigge til siderne. Andre tager omveje, griber chancer eller lander tilfældigt et nyt sted. Det vigtigste er, at I ender med at lave det, som I brænder for. I skal lade hjertet vinde, når der opstår konflikt mellem følelser og fornuft. I må ikke lade livet komme i vejen for jeres drømme!

”Hvor du sætter din fod, Drysser frø af de drømme du driver imod. Ved de veje du finder, Vil man snart plukke minder. Om du flyver omkring eller står og slår rod, Bliver der spor af din fod.”

Held og lykke med fremtiden. Vi håber, at I vil huske på de vise ord, som vi har givet jer med på vejen. Vi ønsker det bedste for jer alle.

Reklamer

One thought on “Kun hjertet ser rigtigt”

  1. Sikke nogle vigtige ord du giver dine elever med på vejen. Stor respekt! Husker selv viljen til at ville videre efter højskolelivet, ud at nyde og opleve og samtidig rådvildheden over ikke helt at vide om det nu i virkeligheden var vejen eller for den sags skyld det rigtige æble jeg fik fat i. Pyha livet er faktisk ret vildt og som min kære A fortalte en dag, han havde læst et citat, “Der er nu noget ved livet, som man ikke finder andre steder”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s